Korona-jegyzet: Így jógáz(z)unk karantén idején
2020. március 30. írta: redelle

Korona-jegyzet: Így jógáz(z)unk karantén idején

Jóga családi körben, amikor nincs lehetőség az elvonulásra és az énidő is szünetel

Két és fél hete önkéntes karanténra ítéltük magunkat. A pánikvásárlások előtt még beszereztük az alapvető élelmiszereket, és elég tisztán emlékszem arra a napra január közepén, amikor a vuhani hírek hatására kábultan betértem az egyik drogériába, hogy azonnal vegyek kézfertőtlenítőt. Akkoriban még nagyon kevesen foglalkoztak idehaza a koronavírussal, én is tétován álltam a polc előtt, ami akkor még dugig volt mindenféle márkájú fertőtlenítővel. A tétovaság párosult egy fura világvége hangulattal, egy olyan előérzetből fakadóan, amit sosem tudok hova tenni: van-e alapja az intuícióimnak, vagy csak félősebb vagyok az átlagnál?  A paráim mindenesetre jó döntésekhez vezettek eddig, a 18 nap elzárkózás pedig volt már mindenféle: kétségbeesett, kiegyensúlyozott, haragos, vicces, örömteli, hálás néha aggodalommal, olykor pánikkal aztán újra optimizmussal teli. 

Sok bölcsességet viszont nem akarok és tudok hozzáfűzni a koronavírushoz, értem a Föld gyógyító erejét hangsúlyozó überspiri cikkeket, értem a haragosokat, a kárörvendőket is, de az alapvető igazságokat úgyis csak visszatekintve tudunk majd megállapítani, addig mindenki hajtogatja a saját igazát, pozitív és negatív prognózisát, és örül, ha mások lájkolják.

Mi itthon egyelőre jól vagyunk, a gyerekek kimondottan élvezik a helyzetet. Kevés fontos dologról kellett eddig lemondanunk, amik pedig nincsenek, megszűntek, vagy legalábbis szünetelnek, azokat valahogy azért mi is meg tudjuk teremteni, így pedig megtanuljuk jobban értékelni, amink van, és amiért most hirtelen jobban meg kell küzdeni. Kénytelenek vagyunk nagyobb felelősséget is vállalni, nem csak gyerekeinkért, hanem minden eddigi döntésünkért. Mindenki sajátjáért: ez idő alatt kiderülhet például, hogy jó partnert választottam-e magam mellé (úgy tűnik, igen), hogy kire számíthatok a környezetemben, és kinek mi a fontos egy ilyen helyzetben, és hogyan küzdök meg azzal, ha ez ellentétes az én prioritásaimmal. Türelemre is kényszerít, és ráébreszt arra, hogy nagyjából semmi hatásom a világra, annyit tehetek, hogy próbálok rendben lenni önmagammal minél jobban végezni a feladataimat, illetve szembesülni és dolgozni a hibáimon.  

És közben hálás lehetek jó emberi kapcsolataimért, mert azok segítenek azért átvészelni a napokat, akár vicces videókkal, mémekkel, hírekkel tartani egymásban a lelket, de legfőképp e a folyamatos jelenléttel és egymás iránti érdeklődéssel. Mi egy hat fős társasággal tartjuk a mindennapos kapcsolatot Whatsappon. A világ minden tájáról vagyunk benne, tizen- és huszonéves barátságok fűznek minket össze a legkülönbözőbb élethelyzetekben. Napi minimum 50, de sokszor többszáz üzenetet váltunk egymással, és mivel a csapatban hárman is terhesek vagyunk, felelevenítettem kismamajóga-oktatói tanulmányaimat. Minden nap küldök egy rövid videót pár gyakorlattal, melyek remélem hasznosak, de közben meg elég komikusak is, hisz az egész peretputty feltűnik benne, elvonulásra ugyanis semmi esélyem. Így van, hogy belelóg egy palacsinta a képbe, vagy belesétál a férjem, vagy az egyik kutya, vagy valamelyik gyerekem rádob a fejemre egy takarót viccből, miközben bemutatom a gyakorlatot. Sokszor pedig kicsit béna az egész, lelóg a lábam, vagy a kezem, a felvételt ugyanis egy kaspóhoz támasztott telefonnal készítem, mindenféle videós affinitás nélkül. Engem mindenesetre nagyon feldobnak, mára például azt találtam ki - miután elaludtam reggel, és nem volt időm rendesen jógázni - hogy zöldségpucolás közben, a konyhapultnál csinálok néhány lábgyakorlatot. Ezekről pedig tudom, hogy tényleg rettentő jót tesznek mindenkinek, de terheseknek főleg, a nagyon bosszantó, nyugtalan lábérzés ellen, de visszerekre is jó, miközben szuperül formálják a lábakat ezekben a mozgásszegény hetekben.

Emitt a videó, a Youtube-csatornámra (Redelle Life&Yoga) feliratkozva pedig meg lehet nézni a többit is, ha valaki kíváncsi, hogy milyen lehet nagycsaládban, karantén ideje alatt gyakorolni a jógát. Nem egyszerű, de most kevés dolog az, és nem is biztos, hogy ez mindig baj.  

Om tat sat.