Ezért ne higgy a megmondóembereknek
2017. december 12. írta: redelle

Ezért ne higgy a megmondóembereknek

...ha gyereknevelésről van szó

Elveszel a sok okos, okoskodó és kioktató gyereknevelési tanács között? Fáj a fejed a megmondóemberektől, de tanácstalan vagy és keresed a támaszt? Kinek higgy: az ötgyerekes szomszédnéninek, az internetes anyacsoportoknak, vagy az elismert szakembernek? 

060212.jpg

Eddig az volt számomra a leghitelesebb szakember gyereknevelési témában, aki bevallotta, hogy nincs semmilyen megbízható vezérfonal. Amikor Michael Schulte-Markwort, a neves német gyermekpszihológus elkezdte összeszedni, hogy általánosságban milyen tanácsokkal láthatná el a leendő anyukákat rájött, hogy képtelenség vállalkozás: ugyanis minden elvet megdöntöttek, és a megdöntött elvek mentén kialakult újabb felismerésekre is sikerül újra, és újra rákontrázni. Ezért érdemes az alábbi dolgokat szem előtt tartani, amikor kért vagy kéretlen tanácsokkal bombáznak:

  1. Ha szaranya vagy, nem vagy szaranya

Azt mondják, hogy az nem lehet szaranya, akiben felmerül, hogy vajon ő az-e. Egyszerű a logika: aki foglalkozik azzal, hogy amit csinál az jó-e, az törődik a gyereke jólétével, ergó nem is lehet annyira rossz.

  1. Ki tökéletes?

Arról nem is beszélve, hogy véletlenül se erőszakold meg magad, hogy olyan legyél, mint az éppen idealizált tökéletes anya, akinek képe évszakonként és hosszúsági körönként változik. Jelenleg például tudod, milyennek kellene lenned, ha ebben a kultúrkörben élsz? Fogyj le hat héttel a szülés után, de szoptass legalább két évig, hordozd, amíg csak bírod, és 3 évig ne engedd el magad mellől, de ügyelj rá, hogy közösségben is jól viselkedjen, és élj meg a 29 ezer forintos gyesből. Ne feledd, trendin öltöztetni még magzatmázzal a testén a gyereket, ja, és szülj természetesen, gátvédelemmel, különben nem is szültél. És ez még csak a kezdet, hisz a külvilág elvárásai mellett még meg kell felelned anyósodnak, anyádnak és barátnőidnek. Érdekes módon ebben a sorban nem szerepel sem a gyereked, sem a férjed (pasid), mert ők azért általában elfogadnak úgy, ahogy vagy. És te magadat?

Szavazz rám! Egy klikk, és nagy örömet okozol, mert jelöltek idén a Média a Családért díjára. Itt szavazhatsz és ezt kell bejelölni: Vörösné Lukács Andrea: Miért paráznak a nők a gyerekvállalástól? 

  1. Egy gyerek: nem gyerek, két gyerek: félgyerek, három gyerek: hány gyerek?

Három gyerek után egyre kevésbé gondolom, hogy bármi okosat tudok mondani a gyereknevelésről. Sőt, amit egyszer elkezdek igaznak hinni, azt biztos hamarosan felül kell vizsgálnom, mert hiába működik egyik nap, lehet, hogy holdtöltekor nem fog. És azoknak főleg ne higgy, akiket nyugodt, jóalvó, szófogadó, jólevő gyerekkel áldott meg az ég, mert nekik aztán tényleg fogalmuk sincs semmiről.

  1. A sikersztorik fele hazugság (és sose tudod meg, melyik fele…)

Ezért nem is kell elsőre elhinni a sikertörténeteket az altatásról, a hisztik kezeléséről, a jó étvágyról. A hollywoodi típusú happyendes baba-mama sztorik ott fejeződnek be, hogy a gyerek megjavult. Ezek után senki nem meri leírni, hogy egy-két nap, hét, hónap múlva még tényleg működik-e, amiről beszámoltak. Töredelmesen bevallom, az én sikersztorijaimból se tartott mindegyik örökké. Írtam például az altatási módszerekről, és hogy a brazil sírni hagyós nálunk bevált. Hát nem egészen, azaz pár hétig egész jól tudtuk tartani, de hamar visszaállt Bizsu az eredeti állapotra.

Ez az a cikk: Így altass, ha aludni szeretnél

És igazából annyira megviselt ez a módszer, hogy Mazsinál már egyáltalán fel sem merült, hogy bármilyen altatási praktikát bevessek. A happy end mégis magától alakul, Bizsu két és fél év után már átalussza az éjszakát. Mazsi eleve jobb alvó, de a fogzás beköszöntével most már többet kelek hozzá. Közben pedig már nincsenek illúzióim, semelyik sem default állapot. Ezért sem kell annyira komolyan venni a megmondóembereket. Hisz...

  1. Attól, hogy valaki határozottan állít valamit, még nem biztos, hogy - rád és a gyerekedre - igaz

Szeretjük a határozott, önbizalommal teli embereket, akik úgy tűnik, tudják mi a dörgés. Első gyereknél főleg szeretünk másra hagyatkozni, sok ismerősöm számolt be arról, hogy már terhesség alatt bújta a sok tanácsadó könyvet. De csak óvatosan: anyáink ugyanilyen szorgalmasan falták Doktor Spock tanácsait, aki bár a lazább gyereknevelést tanította több generációnak, a gyerek verését sokáig nem gondolta problémásnak. A híres Spock maga is több elméletét megdöntötte élete végére, de az apák szerepét sosem tartotta fontosnak. Mégis sokat köszönhetünk neki, mert az egyetlen érvényes szabályt mégiscsak ő hintette el a nyugati féltekén:

Szeretni és babusgatni kell a gyermeket! Ez ugyanis az egyetlen egyetemes szabály, ami mindenkire érvényes (még a felnőttekre is)! 

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!