3+1 dolog, amit úgyis elrontasz szülés után
2017. november 28. írta: redelle

3+1 dolog, amit úgyis elrontasz szülés után

De attól még nem vagy rossz anya

Tökéletes anya verzusz szaranya, a másodikra már bevált hashtag is létezik. Minden alkalommal rá is aggatjuk magunkra, amikor nem úgy jön össze a gyereknevelés, mint ahogy azt az álmainkban elképzeltük. És egy biztos: nem fog úgy összejönni, ahogy elgondoltuk. Az alábbi 3 dolgot szerintem a legtöbben elrontjuk. 

Nem alszol, amikor a gyereked alszik

Amikor a Bahamákon a terhesjóga-oktatói diplomámat megszereztem, tanáraim szinte minden nap elrebegtették velünk a kötelező mantrát: „Akkor alszom, amikor a gyerekem alszik” - ezt minden tanítványotoknak véssétek az eszébe -kántálták ők is. És nem elég hajtogatni, így is kellene tenni. De az anyuka sajnos nem hallgat másra, sem a belső késztetéseire. A szülés után az adrenalin miatt nem tud aludni rendesen, majd beindul a gyerek kiszámíthatatlan biológiai órája, és mit csinál az anyuka, ha végre elszenderül a gyermek? Elkezd takarítani, mosogatni, főzni. Amikor már felmérhetetlen a REM-deficit, akkor megpróbálja, de közben persze lelkiismeret-furdalása van. A két fiúgyerekkel megáldott barátnőm viszont nagyon jól rátapintott a lényegre: nyugodtan menj el aludni, és ne aggódj a mosatlan miatt: úgysem fogja megcsinálni helyetted senki. A háztartás megvár!

Azt hiszed, mindig ugyanolyan marad

Az én gyerekem olyan jól alszik - büszkélkedtem a második lányom születése után a szülészemnek a kórházban. Mosolygott egyet lesajnálóan: Andrea, várjon még pár hetet, majd nem fog! Igaza lett, viszont a harmadiknál épp fordítva történt, az első hetekben egész éjszakákon át fent voltam vele, de aztán sokkal jobb alvó lett, mint nővére. Azóta persze megint fordult a dolog. Tehát ne bízd el magad, ha hirtelen valamilyen rutin szerint elkezd működni a gyermek, ez ugyanis bármikor megváltozhat.

Segítség, elromlott a gyerekem

El kell fogadni, hogy a baba nem olyan, mint egy gép, amit kedvünkre beprogramozunk. És, hogy ne csak károgjak: egy borzasztó, kiszámíthatatlan nap után is jöhet egy zökkenőmentes, problémamentes, cukisággal nyakonöntött újabb. Ha ezt szem előtt tartod, könnyebben veszed a változásokat és nem esel kétségbe.

Kudarcként éled meg

Pedig a kétségbeesés bármikor rád törhet, és hajlamos vagy kudarcként megélni, ha nem úgy működik a gyerek, ahogy szeretnéd. Nem eszi a spenótot, kúszás helyett mászik, alvás helyett randalírozik, aranyos gőgicsélés helyett elviselhetetlenül nyivákol. És akkor hol van még a hisztikorszak! A mit rontottam el – érzése normális, és hidd el, minél több idő telik el, annál többször kérdezgeted magadtól. De ne aggódj, jön ennél sokkal rosszabb is, úgy hívják kamaszkor.

Egyre inkább az az érzésem, hogy az anyaság egy igazi kiképzés, és korántsem olyan, mint amilyent a filmekből ismerünk és szeretünk: mert abban a kudarcok és a konfliktus után mindig ott a feloldozás, a megoldás, a blőrözött boldogság. A valóságban viszont inkább hullámvasúthoz hasonlít a gyereknevelés, és ha egyszer befizettél rá, garantáltan lesznek mélységek ugyanúgy, mint csúcspontok.

+1

Egyszer legalább fordítva fogod rátenni a pelust. Tehát, ha nem találod a ragasztócsíkot, ne ess kétségbe: ott van az, csak meg kell fordítani a pelenkát. 

baby-shower-games.jpg