Kézmosás, fogmosás, hajmosás
2017. június 09. írta: redelle

Kézmosás, fogmosás, hajmosás

Hogyan vegyük rá a gyerekünket, ha utálja?

A fürdőszoba kínzókamrává tud változni az egytől-háromévesnek. Utál kezet mosni, a fogmosás ellen is hadakozik, a hajmosás pedig maga a horror. Nálunk mindhárom problematika jelentkezett már, ezért ki kellett fundálnunk olyan praktikákat, amivel rávehetjük ezekre a tevékenységekre kétévesünket. 

Kézmosás

Ezt naponta kb. százszor kellene csinálnia a gyereknek, mert vagy a játszótéren maszatolja össze magát, vagy valami ételben tapicskol. Most már egész jól megy a kézmosás, de van, hogy küzdelem beimádkozni a fürdőszobába. Ha nem hajlandó a közelébe se menni, akkor viszont valamivel oda kell csalni. Szerencsére - vagy nem? - örökmozgó, ezért állandóan kitalál valamit, hogy mit szeretne csinálni, ezért bárminek a feltételévé lehet tenni a kézmosást. Labdázni szeretne? Kézmosás nélkül nem lehet. Almát enne, hát azt meg hogy, ha koszos a keze. Mesét nézne, no azt meg aztán főleg csak tiszta praclikkal. Ha már ott van, akkor érdemes megkönnyíteni a helyzetét: van egy fellépő a mosdókagylónál, így önállóan is meg tudja mosni a kezét. A lényeg, hogy érje el a szappant, és tudja a csapot kezelni (igen, ha nem olyan a csap, érdemes lecserélni gyerekbarátra).

20170609_080752.jpg

Persze a kézmosás el is fajulhat, ha szeret pancsolni a gyermek.  Így néha egy rövidke kézmosás teljes testes wellness fürdővé húzódhat. De legalább tiszta lesz. Ő. A fürdőszoba pedig vizes.

Fogmosás

Ez eggyel nehezebb ügy. Az okosok szerint már a legelejétől (tehát az első fogacska kibújásától kezdve) illene fogat mosni, és ha már teljes fogsorral rendelkezik az egyed, azt két teljes percen keresztül kötelező sikálni. Én azért megnézném azt a gyereket, aki erre hajlandó, az enyém biztos nem, pedig már mindenféle színes szagos fogkefét beszereztem neki, mindenféle színes-szagos fogkrémmel együtt. De ő inkább elveszi a felnőttekét, és azzal bohóckodik. Látom magam előtt a fogorvosok elborzadó arcát, hogy más fogkeféje kerül a szájába, és hogy a felnőtt fogkrémet is előszeretettel kóstolgatja. Pedig olykor ez a helyzet, az igazi fogmosásra viszont csak akkor tudjuk rávenni, ha egy általa imádott személy – az apja –, odaszegődik mellé, és példát mutat. Én annyit teszek hozzá, hogy napi háromszor fogat mosok, lehetőleg úgy, hogy ott legyen a közelemben, és lássa. A mintakövetés úgyis elkezd működni.

Hajmosás

Ez az igazi horror. Nálunk addig fajult, hogy ha folyó víz éri nyaktól felül, akkor elkezd visítani, mintha ölnénk. Ám nyárba hajolva, amikor minden nap leizzad, és ragad a haja, valamit ki kell találni. A zuhanyrózsa felejtős, de egy teletöltött kádban néhány játékeszközzel sikerre vihetjük a kihívást.  Az összerakós játékokat például használhatjuk apró vödörként, amellyel leöblíthetjük a hajat, a lényeg a gyorsaság, és hogy eltereljük a figyelmét: énekeljünk, bohóckodjuk közben, ha más nem megy, üljünk be hozzá és és borítsunk a fejünkre egy vödröt ez annyira tetszeni fog neki, hogy ő is kevésbé bánja, ha vele csináljuk. A másik ötlet: készítsünk habfürdőt! A hab eleve jó móka, csináljunk parókát a habból, ez felér egy hajmosással!

Van még ötletetek? Írjátok meg Facebookon!