Ez történt, amikor növényi tej helyett tehéntejet kapott egy másfél éves
2017. január 20. írta: redelle

Ez történt, amikor növényi tej helyett tehéntejet kapott egy másfél éves

Csoda egy nap alatt

Havi 20 ezer forint. Ennyit adtunk ki rizstej és társaira az utóbbi hónapokban, mert a tápszertől hányt a most 18 hónaposunk, és a növényi tejek nagyszerű alternatívának tűntek. Tűntek! A tehéntej ördögűzése óta hódítanak a 600-1000 forint per liter között mozgó tejalternatívák, és bevallom töredelmesen, én bedőltem nekik. Amúgy is imádom azokat a dolgokat, amiből készítik: a rizst, a zabot, a mandulát, a kókuszt. Az édeskés ízük mellett cukor- és gluténmentességgel kecsegtetnek a kedves gyártók, akik amúgy kb. 10 forintból állítják elő a cuccot, de mindegy, megvesszük százszoros árréssel is, kapja a gyerek, nehogy fehér ital nélkül maradjon. 

16129890_10210706394389477_1229487073_o.jpg

Ő persze teljesen (tejesen) rákattant, bár napközben csak vizet kap inni, éjjel a rosszabb napokon majdnem egy litert megivott belőlük, a változatos márkájú növényi italokból (ez is fontos: négy-öt márkát random fogyasztottunk, sosem ragaszkodtunk semelyik márkához, amit épp kaptunk az aktuális boltban, azt vettük, ha nem volt rizstej, akkor zab, kókusz vagy mandulával helyettesítettem, de ez ritkán fordult elő).

Csak cumisüveggel hajlandó elaludni a négy- ötszöri kelés mellett csemetém, a tápszer után viszont ódzkodtam a tehéntejtől. De még a lefekvés előtti zabkását is rizstejjel készítettem neki. Hónapokon át. Aztán pár napja keringett egy cikk a neten a növényi tejek esetlegesen káros hatásairól, és elkezdtem gondolkodni. Hónapok óta ekcémával küzdünk, a kézfeje és a karja belül-kívül mint a ráspoly, a combján is megjelentek piros foltok, volt hogy a fenekén is egy hatalmas piros folt éktelenkedett. Az arca is sokszor nagyon piros, de ott a fogzási folyamatok is látszanak, ezért nem gondoltam, hogy valami ételallergia okozhatja. A többi testrészén viszont gyanítottam, persze minden mást okoltam: az állati eredetű tejtermékeket, a tojást esetleg a fehérlisztet. Mindent, ami a jelenlegi étrenddivat alapján tabunak számít. Ám a delikvens ételcsoportok megvonása után nem jutottam semmire.  A rizstej és tsi sosem szerepelt a gyanúsítottak listáján, Bius pedig szlopálta rendületlenül. Persze az én hibám, és tök hülye vagyok, hogy bedőlök a sok hülyeségnek a gluténparától kezdve, a szent növényi és az ördögi állati eredetű cuccokról.

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!

Szóval pár napja leálltunk a rizstejről, azóta sima, tehéntejet kap a gyerek. És mi történt? Elmúlt az ekcéma.

UPDATE: azóta eltelt még egy hét, és még mindig ugyanazt tudom mondani: a makacsnak tűnő ekcéma azóta sem tért vissza, a bőre bársonyos. Még mindig tehéntejet kap éjjelente (nem forralva, csak melegítve).