Így használd az orrszívót, ha ellenáll a gyerek
2016. október 24. írta: redelle

Így használd az orrszívót, ha ellenáll a gyerek

Hat hete náthás. Igazából el sem pakolom már a porszívót, orrtakarítási célzatból. Tortúra az orrszívás. Próbálom persze játékosan, énekelek közben, mutatom, hogy nem fáj, csinálom a saját orromon. Elvileg tényleg nem fáj, de ha folyamatosan kapálózik a gyerek, akkor már biztos nem kellemes, főleg, ha az orrszívó csövecskéje emiatt a szemében köt ki, vagy elkezd vérezni az orrcimpája a huza-vonában. De az ő szabadságvágya mellett a lefogás maga a fájdalom. Kimerítő procedúra, és amikor még orrcseppet is felír az orvos, csak sóhajtani tudok. Hogy tudnék bármit is belecseppenteni az orrába?

orrszi2.jpg

Az orrszívás pedig fontos, sőt elengedhetetlen. Amíg nem tudja kifújni az orrát a gyerek, ez a nátha dolog könnyen fül- vagy arcüreggyulladássá fajulhat. Tehát könyörtelennek kell lenni. De Biankánál még ez is szinte lehetetlen. Egy vasárnap este még az ügyeletes háziorvos plusz asszisztens, plusz anya sem tudott megküzdeni vele.

De a Heim Pál kórház fülészeti ügyeleten betanítottak, azóta a jobb a helyzet! Ölembe ültetem, és a két lábát úgy szorítom a combjaim közé, hogy közben keresztbe vetem a lábam, ez olyan fogót képez, ami neki sem fájdalmas. Az egyik karommal átölelem a mellkasánál, lefogva a karjait. Ez már egy egész stabil kis pozíció, és már esélyes a siker. De persze egy Bianka-kaliberű gyereknél ez sem mindig működik, ugyanis a fejét is elkezdi kapkodni, hozzá visít, mintha ölném. Ha ez a helyzet, akkor kétemberes az orrszívás, mert a homlokát a másik kézzel kell tartani, míg az asszisztáló ember szépen kiszippantja az orrát.

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!

Ha más nem megy, a sógornőm brutális módszerét is ki lehet próbálni, párszor kénytelen voltam én is. Hanyatt fektetem a gyerekem, a fejéhez térdelek, és úgy helyezkedek, hogy a combom és a vádlim között a karjai, a két combom között pedig a feje stabilan ékelődjön, anélkül, hogy eltörném bármely csontját. Ebben a satu helyzetben lehet balesetmentesen, és gyorsan kiszívni a nózit, csak úgy érzi magát az ember, mint egy gyermekbántalmazó. 

Kegyetlenül hangzik? Higgyétek el, sokkal kegyetlenebb, ha fel kell szúrni a fülét, vagy arcüregét a betokosodott váladék miatt.

Ami még fontos: ezekben a helyzetekben a szipkát próbáljuk minél finomabban az orrlyukához tenni, hogy valóban ne érezzen fájdalmat, és ne sértsük fel a nyálkahártyát. 

Közben ne kiabáljunk vele, és bármi is történik, dícsérjük meg utána, hogy ügyes volt! Így egy idő után remélhetőleg rájön, hogy ez egy szükséges dolog, amiben ha ő is közreműködik, sokkal hamarabb túlesik rajta. Ezeket a jeleket én is észreveszem Biankán. 

Az utolsó pedig: ha azon gondolkodnátok, hogy van humánusabb alternatíva az orrszívásra, tévedtek. Sem a kézi, humán szívóerővel működő, sem az elektromos, sem a vízsugárral machináló orrszívó nem ér semmit. Kipróbáltuk, mindegyiket, ugyanis elsőgyermekes férjem parázott a porszívóstól, és nem hitt második gyermekes feleségének (nekem), hogy a többivel nem fog menni.    

Sok sikert!