5+1 világhírű nő, akit megerőszakoltak
2016. május 08. írta: redelle

5+1 világhírű nő, akit megerőszakoltak

Sztárok és hírességek, akik bevallották, hogy nemi erőszak áldozataivá váltak

Takáts Zsuzsanna pár hónapja kénytelen újraélni múltját, és most akarva-akaratlanul, de példaképpé vált. A nőt, akit Kiss László és két úszótársa 18 évesen megerőszakolt, sokáig halottnak mondták, amellett, hogy könnyűvérűnek, befolyásosnak hazudta az elkövetők holdudvara és azok, akik a nemi erőszak hallatán egyből az áldozatra kenik a felelősséget.
A nő, akit 1961-ben az uszodából csaltak el és erőszakolták meg az úszók, most megelégelte a pletykákat, az RTL Klubon szombat este leadott interjúban pedig cáfolt minden olyan hírt, melyet Kiss László és társai erkölcsi felmentésére próbáltak szolgáltatni a médiában.

Takáts Zsuzsanna megszólalása nem csak azért fontos, mert tisztázza a helyzetet, hanem mert erőt és bátorságot adhat másoknak is, akik nemi erőszak áldozataivá válnak. Mi több, reményt ad arra, hogy társadalmi szinten átértékeljük a szexuális abúzust és megítélését. 
Magyarországon kevés áldozat áll ki a nyilvánosság elé, sőt alig tudunk olyan hírességről, aki merte már vállalni, hogy szexuálisan zaklatták. Nyugatabbra ez is másképp van, számos híres nő mesélt már nyíltan megerőszakolásáról, ők saját történetük feltárásával járultak hozzá ahhoz, hogy ne bagatellizáljuk el a nemi erőszakot.

Madonna

madonna-story_650_121614035256.jpg
Amikor Madonna 19 évesen New Yorkba költözött, hogy szerencsét próbáljon, egy idegen férfi késsel fenyegette, majd egy manhattani épület tetején erőszakolta meg. Madonna nem mert feljelentést tenni, és csak évtizedekkel később vallott a történtekről a nyilvánosság előtt.

Oprah Winfrey

oprah-winfrey_afp_0.jpg
A talkshow-k királynőjét, a világ egyik leggazdagabb médiaszemélyiségét 9 évesen tíz évvel idősebb unokatestvére erőszakolta meg, miközben vigyázott rá. Nem ez volt az egyetlen alkalom, 10 és 14 éves kora között többször is zaklatta még unokatestvére és a család egyik barátja. Winfrey többször is nyilatkozott az erőszakról, és úgy véli, hogy a történtek feldolgozása után vált érzékenyebbé mások problémái iránt.

Queen Latifah

queen-latifah-variety-cover-small.jpg

Ahogy Winfrey-t, a színésznő Queen Latifah-t is egy férfi erőszakolta meg gyerekkorában, akire szülei bízták. Gyerekként nem mert beszélni róla, szüleinek is csak huszonéves korában merte bevallani a történteket. 

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!

Lady Gaga

lady-gaga-flare-december-magazine.jpg

Lady Gagát 19 éves korában egy producer erőszakolta meg. Az énekesnő a Swine című dalában dolgozta fel a történteket, és éveken át járt terápiára.

Maya Angelou

mayaremembered-slider.jpg


Az amerikai költő- és írónőt 8 éves korában erőszakolta meg anyja barátja. Miután elmondta a családjának, mi történt, feljelentést tettek, de csupán egy napra zárták börtönbe az elkövetőt, Mr. Freemant. Négy nappal szabadulása után viszont meggyilkolták a férfit, vélhetőleg Angelou nagybátyjai. Maya Angelou a történtek után öt évre megnémult.

+1
Radnótiné Gyarmati Fanni

gyarmati_fanni.jpg


Radnóti özvegye sosem beszélt a nyilvánosságban magánéletéről, viszont hozzájárult ahhoz, hogy halála után kiadják naplóját, melyben megrendítő részletességgel ecseteli mindennapjait Radnótival, majd nélküle. Miután férjét elhurcolták, egyedül kellett túlélnie a II. világháborút Pesten, az oroszok bevonulása után pedig többször is el kellett viselnie a katonák erőszakoskodásait. A naplójában több alkalmat is említ, amikor orosz katonák megerőszakolták, van amikor ütlegelés nélkül megúszta, de volt, aki megverte a nemi erőszak közben.