Rolling Stones-famíliák II. rész: Richardsék
2016. április 05. írta: redelle

Rolling Stones-famíliák II. rész: Richardsék

Heroin, halál, harmónia

Azt hitték, hogy Keith Richards a férjem. Nem vicc. Régen nagyobb könyvtárat tartottam a lakásban, az utóbbi időben viszont dobozba és az erkélyre került a könyvállomány nagy része, és csak néhány fontos művet tartok egy arra kijelölt helyen, csodás kis szobanövények között. A klorofillal különös vegyületbe léptek a nyomatott betűk, egyik élteti a másikat.

Keith Richards Élet című műve is odakerült, méghozzá a hátoldalával szemben, melyen Keith bozontos fejét tenyerébe temeti, úgy pillant a kamerába 70 évnyi rock n’ rollal a tekintetében, kigombolt ingben, halálfejgyűrűs kezén düledeznek az erek. Az a naiv gondolatom támadt, hogy a klorofilljaimnak is köszönheti, hogy csodával határos módon még életben van. Egyszer egy hatvan körüli néni járt a lakásban, és amikor megpillantotta a képet, rákérdezett: "Ő a férjed?". Mármint Keith Richards? Meghökkenve fojtottam vissza a nevetést, nem akartam megbántani a Keith-nél jó tízessel fiatalabb asszonyságot, aki nyilvánvalóan szkippelte a beat-korszakot.

Nem, Keith Richards nem lehet a férjem, egyrészt mert nem vagyok szupermodell, és sosem választott volna, másrészt én sem őt: az én férjem ugyanis nála sokkal jóképűbb, sőt, valójában egy Adónisz, ami Keith Richardsról viszont nem mondható el. 

richards-lanyok.jpg

A Richards-család nőtagjai, unokája kezében az Élet című könyv

Ő másban jó, abban viszont annyira, hogy hiába rombolta végig az életét, dörömbölt kitartóan Tartarosz kapuján, mostanra egész harmonikus életet él, még mindig gyönyörű, ötvenéves szupermodell feleségével akitől két modell lánya van, Theodora és Alexandra, de már első fiától született unokája is modellkedik. Az Életben sokkal többet ír a drogról és a rock n' rollról, mint a gyerekeiről, de azért megtudhatunk néhány érdekes részletet a kiterjedt famíliáról is.

wp_20160405_006.jpg

Első és sajnos egyetlen életben maradt fia, Marlon is többször megszólal a könyvben, aki végigélte apja legdurvább időszakait, együtt turnézott a zenekarral, ő ébresztette Keith-et a delíriumból, ha kezdődött a gig, és ő koptatta le a groupiekat (a koncert utáni légyottra vágyó nőket), ahogy a drogra és vérre gyülekező fakabátokat. Marlon 1969-ben Anita Pallenberg, ugyancsak szupermodell anyukától született, aki még önrombolóbb volt, mint a rocksztár. Mégis három gyereket szült Keith-nek, a harmadikat, Tarát két hónaposan holtan találta anyja a kiságyában. A halál oka a rettegett bölcsőhalál volt, Keith nem is volt otthon, mert éppen turnézott. A traumát elmondása szerint mai napig nem dolgozta fel, amikor megtudta, annyit tudott tenni, hogy zenélt, azaz nem mondta le a koncertet, és nem rohant hanyatt homlok haza. Tudni kell hozzá, hogy a junkie-páros akkoriban már rossz kapcsolatban volt, közös gyerekük tragédiájáról sosem beszéltek.

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!

És mi van középső gyerekkel? Angeláról gyanúsan kevés szó esik az Életben, egy cikkből viszont kiderül, hogy már az is csoda, hogy megszületett. Anita Pallenberg ugyanis már heroinfüggő volt, amikor fogant, és Keith nem is akarta elhinni, hogy ő az apa, ő inkább Mick Jaggerre tippelt. Pallenberg pedig el akarta vetetni a magzatot, de állítólag annyira be volt akkor lőve mindenki, hogy végül nem került rá sor. Angela tehát megszületett, és életének első öt éve igen hányatott lehetett a szétcseszett szülei mellett. Tara halála után döntött úgy Keith, hogy kiveszi a veszélyeztetett közegből, és a nagymamához küldi. Angela az egyetlen, aki távol nőtt fel a rock n' roll világtól, a nagymama halála után pedig apja vett neki egy birtokot Nagy-Britanniában egy lovardával együtt. Két mérdöldre laknak egymástól, ha Keith épp ott tartózkodik, de Anita Pallenbergnek is a közelben van a háza.

wp_20160405_005.jpg  

Az Életet olvasva megkérdőjelezhető Keith szülői alkalmassága, hisz minden, amit csinált a hetvenes években ,azonnali eltiltással járna egy valamirevaló gyámhivatal olvasatában. Marlon arról is vall például, hogy nagyjából egy cipőben és nadrágban járt hónapokig, amíg apjával turnézott, és a hotelszobákat ellepte a kokain, amit sokszor neki kellett eltakarítania, viszont elalvás előtt mindig a Tin-Tinből és az Asterixből olvasott neki apja, francia nyelvtudás nélkül. Ki tudja, milyen történeteket hordott össze a franciák kedvenc mesefiguráiról, mindenesetre Marlont meggyőzte. 

Keith azt is részletesen ecseteli, hogy akkoriban GPS-ként használta hétéves fiát az európai koncert körútjai alkalmával: a kezébe nyomott egy térképet, és a határ előtt kb. tíz kilométerrel kellett szólnia, hogy félre tudjanak állni, míg apja belövi magát, és eltüntetik az autóból a drog nyomait.

Marlon élete, ahogy apjáé, filmbe illő. Keith Richards bírósági ügyei alatt és miatt például nevelőszülőkhöz került New Jersey-ben, ahol próbálták „rendes” életre bírni, a kispolgári léttől viszont szenvedett a fiú, aki ott volt, amikor anyja 17 éves szeretője egy orosz rulett közben fejbelőtte magát.  

Keith maga is csodálkozik, hogy mégis „rendes” ember lett fiából. Sőt, az azóta háromgyerekes Marlon apukaként egészen máshogy törődik a gyerekeivel, mint ő anno. Ezt úgy értheti, hogy úgy, mint a hétköznapi apukák, akiknek nem a zene és a drog a legfontosabb. Megjegyzem: a vallomások alapján, már gyerekként is sokkal jobb szülő volt Marlon, mint sajátjai, hisz neki kellett felnőttként viselkednie Keith és Anita legmélyebb drogos időszakaiban. Azért volt, amiben példát követett Marlon is: ugyancsak modell feleséget választott magának, nem csoda ezért, hogy az öröklődő szépség-gének révén 19 éves lányát 2015-ben már a Burberry és a Tom Ford is felkérte kampányához. 

richards-ella-tom-ford.jpg

Balról a második Ella Richards, Marlon lánya

Keith 1982-ben nyugodtabb életet kezdett, és Patti Hansentől született két lánya, Theodora és Alexandra már egy fokkal szelídebb apával nőttek fel, egy rendezettebb családi háttérben. Theodora bevallása szerint semmit sem tudtak apjuk múltjáról tinédzserkorukig, amikor Jay Leno tv-showjában Keith Richards drogtesztjein nem kezdett el viccelődni, és másnap az iskolatársak ezzel heccelték. Theodora ezután kezdte le megismerni a sötét múltat, de az önéletrajzi könyvet például nem volt hajlandó elolvasni, főképp azért, mert nem akart arról tudni, hogy volt apjának más nője Patti előtt.

wp_20160405_003.jpg

A Vogue 2012-ben például egy cikkben a bahamai birtokon töltött hétvégéjükről írt, amikor az egész pereputty együtt van: az egész napot játékkal és zenéléssel töltik ilyenkor, és mindenki imád mindenkit.

wp_20160405_001.jpg 

A kisebbik lány, Alexandra bő portfólióval rendelkezik a modellvilágban, 177 centi magas, szőke, és mindent az anyjától örökölt. Na, jó nem mindent: nem csupán a divat, hanem a zenei is érdekli, DJ-ként is kap megbízásokat. Találtam is Youtube-on egy kis videót az egyik session-jéről.

Theodora most 31 éves, különböző modellmunkákkal büszkélkedhet, de 2011-ben graffitizés miatt őrizetbe vették, és marihuánát találtak nála.  Dehát ez bármely családban előfordulhat, nemhogy Richardséknál.

A Rolling Stones-família I. rész: Jaggerék