3+1 babacucc, amire nagyobb szükséged lesz, mint gondolnád
2016. március 16. írta: redelle

3+1 babacucc, amire nagyobb szükséged lesz, mint gondolnád

Lehet, hogy kiváltottad az Ikea family kártyát a terhesség alatt, és már mindenféle cukisággal feltöltötted a megfelelő színre festett gyerekszobát, de pár dologra nem biztos, hogy felkészültél, és csak akkor szembesülsz a kellemetlenségekkel, amikor már megszületett szemed fénye. A baba ugyanis nem csupán cukiskodik egész álló nap, de például nyáladzik, és mindenhol makacs foltokat hagy maga után, a zokniparáról nem is beszélve. 

 wp_20160316_025_2.jpg

Nyálkendő

Napi kétszer minimum, de lehet, hogy háromszor is cserélned kell a baba nyakán a nyálkendőt a fogzás idején. Ez egy hosszadalmas időszak, ami elindulhat a negyedik hónap után és elhúzódik akár másfél évig. Ez idő alatt vannak napok, amikor a nyáladzás extrém méreteket ölthet, és ha nincs rajta nyálkendő, hamar átáztatja a felsőjét. Szerezz be belőle minél többet, tegyél a babakocsiba, a retikülödbe vagy a pelenkázótáskádba, hogy útközben is ki tudd cserélni.

Öt hasznos dolog, amire érdemes költeni, ha gyereked születik. 

Jópár zokni

Az a fránya babazokni. Vagy lecsúszik, vagy szorítja a dundi kis bokáját, de ami biztos: sosincs meg a párja. Ja, és van olyan is, ami annyira szöszöl, hogy szinte életveszélyes: a Tescóban sikerült például egy nagyon puha és nagyon vastag babazokni vásárolnom, ami után tele lett a baba lábacskája szöszökkel. Az a lábacskája, amit előszeretettel vesz a szájába, hisz nincs jobb időtöltés, mint szopogatni a nagy lábujját. Ha ilyennel találkozunk, azonnal dobjuk ki. A szoros gumit is érdemes kipróbálni már vásárlásnál, például csináljunk ujjpróbát: mérjük le, hogy a babánk bokája hány ujjvastagságnak felel meg, és próbáljuk rá a vásárolni kívánt zoknit. Ha szorítja az ujjunkat, akkor a babánk bokájának sem fog jót tenni. Érdemes például olyat keresni, amelynek le lehet hajtani a szárát, ezek amellett, hogy nem szorítanak, még térdzokniként is funkcionálnak: nehezebben jönnek le a lábáról, és jobban melegítik a lábacskáját.

A párpara miatt pedig érdemes ugyanolyan zoknikat venni a különböző minták és színek helyett, így összevissza párosíthatjuk.

Sötét színű body

Sokáig csupán fehér, rózsaszín és babakék bodyk kínálatából válogathattunk, szerencsére a bébitrendek fejlődnek, és most már akár sötétkék és fekete bodykat is lehet vásárolni. Ezek a nyáladzás és a foltok tekintetében jó szolgálatot tehetnek, főleg, ha úton vagyunk, és nincs kedvünk – vagy lehetőségünk - hússzor átöltöztetni a babát egy kis baleset után. Egy világos színű alsórésszel párosítva pedig azt is elkerülhetjük, hogy túl gyászosan fessen a baba, lányoknak például a fekete-rózsaszín párosítás ultratrendi.  

Öt haszontalan dolog, amit inkább ne vegyél meg, ha gyereked születik

Jó folttisztító

Amint elkezded hozzátáplálni a babát, nagyobb figyelemmel fordulsz a hagyományos verzusz csoda mosóporok reklámjaira. Meg fogsz őrülni a banán-, almafoltoktól, szaknyelven makacs szennyeződésektől az első kóstolgatások után, és akkor még nem is beszéltünk a változatosabb ételek bevezetéséről. Az enyém például elég hamar rákapott a mediterrán ízekre, ami sok-sok paradicsomfoltot jelentett mindenhol. Hogy mi a legjobb a foltok ellen, már többször és többen tárgyalták. Szerintem a legjobb, ha minél gyorsabban eltávolítod, vagy evés előtt gondosan beteríted a babát tetőtől talpig. Nekem ez a kettő jött be, az első esetén egy olcsó gallseifét használok (ennek nem találtam a magyar nevét, a drogériákban is így kapható), eddig ez volt a leghatásosabb. Ha várok vele, és lusta módon csupán Vanish goldot rakok a mosógépbe, mert elhiszem a reklámot, akkor megszívom, szinte semmi hatása nincs, ugyanolyan foltos marad a body.

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!