Mitől lesz jó az anyós?
2016. március 09. írta: redelle

Mitől lesz jó az anyós?

És mire képesek az igazi sárkányok

Anyósom szerint nem a fiától van a kislányom, mert nem hasonlít rá. Nem vágja, hogy nekem nem szkennelőm van, hanem nunim…

Ez volt a legviccesebb reakció arra a kérdésemre, amit egy több mint kétezer kisgyerekes anyukát tömörítő csoportban tettem fel az anyósokról. Pedig az elején még jöttek meghökkentően pozitív hozzászólások, olyan szerencsésektől, akik imádják, vagy legalábbis jó kapcsolatot ápolnak anyósukkal. Én sem panaszkodhatok, sőt, mire végigolvastam a kevésbé pozitív hozzászólásokat, rájöttem, hogy a szerencsések közé tartozom.

anyos.JPG

Igazi rémtörténeteket osztottak meg a kiidegelt, terrorizált, agyonszekált anyukák, de volt néhány azonosság a nemkívánatos anyós-tulajdonságokból, és ezek alapján csoportosítottam az anyósokat, mármint a sárkányosabb fajtából. Persze lehetnek átfedések, és előrebocsátom, tényleg vannak szupernagyik, akik semmibe nem szólnak bele, mindig lehet rájuk számítani, és kellő távolságra laknak. A hozzászólók szerint ugyanis ezek szükségesek ahhoz, hogy valaki a jó anyós kategóriájába kerüljön.

Az is hozzátartozik még az igazsághoz, hogy sokan belátják - főleg a fiús anyukák -, hogy hiába panaszkodnak most, ők sem lesznek jobbak az alábbiaknál. 

Az észosztó

Az első a pólya volt. Megmondtam, hogy nem szeretnék ilyet. Ő erőszakoskodott, és azt mondta, hogy mennyire hülye vagyok, hogy így kicseszek a saját gyermekemmel. Mikor megtudta, hogy nem textilpelenkába fogom csavarni a gyereket, azt mondta, mennyire kényelmes vagyok.

Baba születése előtt kijelentette, hogy szülés után idejön és marad "amíg meg nem tanuljátok". Na ide is jött, de mivel nem volt mit "tanítson" elkezdett okoskodni, hogy milyen poros a klíma teteje és a zuhanykabin teteje, meg a hűtő mögött, és így porallergiàja lesz a babának. Erőltette a cumit, hiába nem kellett a babának.  

Az itt-vagyok-ragyogok-anyós

Elvárta volna, hogy tartsuk ébren a 3-4 hós gyereket, csak azért mert ő este 6 után akár átjönni babázni a másik meg, hogy hajnalok hajnalán képes volt dörömbölni az ablakon, hogy be akar jönni. Vasárnap reggel 5-6 körül.

…Az volt durva, mikor császár plusz császár utáni műtét után azt mondta, hogy most hogy meg van a gyerek, hetente kétszer mindenképp jönni akar hozzánk. Műtét okozta fájdalmaktól nem jajgattam úgy, mint ettől a mondattól.

o-mother-in-law-facebook.jpg

…Épp elaludt 3 hetes fiam, gondoltam én is próbálok kicsit aludni, csináltam mindkettőnknél egy kis félhomályt. Csöngetett, meglátta a "sötétséget", becsörtetett a gyerekhez és torkaszakadtából el kezdett üvöltözni az alvó gyerek felett, hogy én mégis mit képzelek, ennek a gyereknek fény kell, nekem sem aludni kéne, hanem főzni, mosni, takarítani, és egyébként is látja rajtam, hogy depressziós vagyok. A második nagy veszekedésnél már lekurvázott. Mindkét esetben a pozitívum az volt, hogy utána hetekig nem kellett vele találkoznom, mert a fia kitiltotta a lakásból.

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!

A bort-iszik-vizet-prédikál-anyós

A szokásos érthetetlen kritikák: ne legyen állandóan kézben a gyerek, de ő le nem tenné; nem kéne annyi csokikát adni neki, de csak azt eszi, amit ő hoz, mert alapból nálunk nincs is itthon csokoládé...

Az aláz-anyós

Állandóan azt magyarázta, hogy milyen gáz a császár, nem is igazi szülés, esetlen, nem életrevaló lesz a gyerek. Sürgősségi császár lett, azután is nyomatta, hogy reméli nem lesz az unokája esetlen, mert nem kellett végigküzdenie magát a szülőcsatornán.

A kámfor-anyós

Olyan életet él, mint a tinik. 5 éve váltak el apóstól, éjjeli bagoly, hajnalig netezik, a délelőttöt végigalussza, és délután dolgozik. Hétvégén is nagyon elfoglalt, megy koncertre, termálba, bulizni, éli világát. Most egy ideje ezt már a pasijával csinálja. Mi csak "lehet, hogy megyek" mamaként emlegetjük. Nem lehet rá számítani.

Az édes-csípős

…Egy tünemény, amikor ott vagyunk. Aztán meg a férjem fülébe duruzsol, hogy ilyen-meg olyan vagyok, nem hagyom élni az ő pici fiát. Ritkán vitatkozunk a férjemmel, de eddig majdnem mindet ő robbantotta ki hátulról

…Anyósom a legjobb anyós a földön. Soha nem mondja a véleményét, csak ha kérdezem. Van véleménye, és legtöbbször más, mint az enyém, de nem kell hallgatnom. Persze már jutott a fülembe hogy másnak mondta.

A cukrosnéni

Az én anyósom alapvetően jóindulatú, de iszonyat akaratos és folyton mindennel tömni akarja a kisfiamat. Karácsonykor diós bejgli (8 hós volt akkor), rántott hús és megannyi más dolog.

A legalábbtágulatüdeje-anyós

„Hadd sírjon, nem lesz semmi baja.”

A gyerektolvaj

…A saját gyerekemet csak szoptatásnál adta oda, folyamat a nyakamon volt, állandóan azt mondta "tisztára mintha az enyém lenne", "nekem nem olyan, mint az unokám, teljesen olyan, mintha én szültem volna". Miután lelépett naponta hívott, hogy mi van a babával, mert nagyon aggódik érte, mintha kínoznám a gyerekem.

…Az én anyósom szerint csak rá hasonlít a gyerekem. Konkrétan mindent tőle örökölt, még a lábujjait is. A múltkor közölte, hogy úgy döntött elmegy a gyerekemmel gyesre, én meg mehetek dolgozni.

A pszicho-anyós

…Tipikus fiús anya, aki féltékeny minden nőre a földön, akihez a fiának köze van. Az első években lekurvázott. Aztán évekig cukiskodott, míg terhes nem lettem. Amikor megszületett a kislányom, bejött a kórházba, ölelgetett, majd bekattant, hogy én elvettem végleg a kicsi fiát, hogy én milyen ember vagyok. A végén odáig jutottunk, hogy a szülészet folyosóján kiabált velem és a fél napos kislányomat rángatta.

...A nászéjszakáján befeküdt közénk és ott aludt. Egész nap nem csinál semmit, mire a gyerek hazaér ott van nálunk minden nap. Most válunk, persze úgy gondolja, hogy nem vihetem magammal az ő unokáját.

És Neked milyen az anyósod? Írd meg kommentben! A diskurzus közben ugyanis kiderült, hogy, ha máshogy nehéz is kezelni az anyósokat, ha panaszkodhatnak és egymásra találnak az anyukák anyósügyben, máris kevésbé érzik olyan borzalmasnak a helyzetüket. 

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!