Romantikus deficit: így fogyatkozik Valentin
2016. február 10. írta: redelle

Romantikus deficit: így fogyatkozik Valentin

A Valentin-nap kapcsán vagy a friss szerelmesekkel vagy a szinglikkel foglalkozik a média, például, hogy miképp lehet túlélni ezt a napot egyedülállóként. Ám van egy másik veszélyeztetett csoport: az újdonsült anyukák és a sokgyerekes párok. Van-e még romantika a pelenkahalom alatt? Rákérdeztem: lehetne több is.

kissme.JPG

Nálunk nincs ünneplés. Nekünk ez az évfordulónk.

Ez az két egymásnak ellentmondónak tűnő mondat tökéletesen kifejezi, ami megtörténhet a házasságban/élettársi kapcsolatban régebb óta élő, avagy kisgyermekes anyukával Valentin-napon. Semmi. Még akkor sem, ha régen ezen a napon csodák történtek. Már csak emlék a romantika, a kettesben töltött idő tendál a nulla felé, vagy olyan tevékenységekben merül ki, melyekből teljes mértékben hiányzik az intimitás: teszkós bevásárlás gyerek nélkül, hogy gyorsabban menjen.

Romantikus deficit?

Hogy tényleg ilyen rossz-e a helyzet? Rákérdeztem egy több mint kétezer fős, kismamákat tömörítő csoportban, hogy kinél hogyan változott a Valentin-nap gyerek után, és érdekes válaszok érkeztek. Szerencsére azért nem olyan reménytelen a helyzet, mint az a két mondat, a legtöbben mégis azt írták, hogy nemigen tudják megoldani a zavartalan romantikázást kettesben. Igaz, jónéhányan nem is igénylik: vagy mert elutasítják, és nem is ünnepelték soha ezt az amerikai, kereskedelmi igényeket kiszolgáló szerelemnapot, vagy mert más napokon – akár nap, mint nap – bizonyítják egymásnak szerelmüket. Egyvalaki viszont arról vallott, hogy míg régebben egyáltalán nem ünnepeltek, pár éve a férje meglepi valamivel február 14-én.

Nagy ajándékot persze senki sem vár: egy kis figyelmesség, ez szerepelt a legtöbbször a kommentekben, kis sütizés, vagy vacsora van tervben vasárnap. A hétvégére eső ünnep miatt pedig vannak, akik nagyobb szabású kiruccanással hódolnak Bálintnak, wellness szálloda, állatkerti kiruccanás is lehet a közös ajándék.

Az, hogy végülis van-e létjogosultsága a Valentin-napnak baba után épp egy gyermekét egyedül nevelő anyuka fogalmazta meg a legszebben, amit változtatás nélkül leközlök:

Én egyedül vagyok a babámmal, de mégis sokat gondolok a Valentin-napra. Tavaly a legjobb barátomtól kaptam egy szív alakú sütit. Nagyon jólesett. Én imádom a Valentin-napot, ugyanúgy, mint a többi ünnepet. Nem kell, hogy bedaráljon a marketing része, egy kis gesztus, vagy figyelmesség pont megteszi. Szeretem, ha valami apró meglepetéssel emlékeztetjük egymást arra, hogy szeretjük egymást. Akár egy fecnire írt üzenet is tökéletesen eléri a hatást. A babám születése óta máshogy tekintek a párkapcsolatokra, már tudom, hogy a szerelem önmagában kevés. De fontos összetevő. Aminek érdemes külön is áldozni ilyenkor. Noha 98 százalékban anyának érzem magam, de a maradék 2 százalékomnak jólesik egy kis romantika.

kepkivagas.JPG

Fotók: Alícia Lara

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!