5 botrányos rockmaca, akik megküzdöttek az anyasággal - fotók
2015. július 01. írta: redelle

5 botrányos rockmaca, akik megküzdöttek az anyasággal - fotók

A kócos, a szuperszexi, a fúria, a mostoha és a nemfeleség

Minap írtam az ikonikus szexszimbólumokról, akik nem voltak restek szülni, de egy kommentelőm fájlalta, hogy kimaradt belőle Heidi Klum és Anouk. Klummal viszont sokat foglalkoztam már, és annyira ikonikusnak azért nem tartom, Anouk viszont igazi rockercsaj 5 gyerekkel, ezért tényleg érdemes róla is megemlékezni, még ha vannak nála sokkal ikonikusabbak is. A legendás zenészek között találtam még párat, akik egyben - nem kevés - gyerekes, vérbeli anyák is, még ha történetük nem is makulátlan. 

Patti Smith - a mindig kócos

patti_smith.jpg

Ha valaki beírja Google-be, hogy iconic rock chick, akkor minden lista élén Patti Smith-t találja. A most 68 éves nő olyan zenészek első számú inspirációja, mint Madonna, Courtney Love, Shirley Manson avagy Michel Stipe, aki például 15 évesen Patti Smith legendás Horses című albuma után döntött úgy, hogy zenekart alapít. Azóta az R.E.M. is legendássá vált, sőt Smith és Stipe dolgozott is együtt Kurt Cobain halála után egy tribute lemezen. Smith igazi bohém, az anyja tagja volt a Jehova tanúinak, de ő már 11 éves korában inkább a buddhizmussal szimpatizált. 1971 óta jegyzi a szcéna, de hogy melyik? Művészi tevékenysége a zenélésen kívül felölel szinte minden műfajt, költő, fényképész, felbukkant a Bűnös szándék című sorozat egyik részében is, és önéletrajzi könyve 2010-ben National Book Award kitüntetést kapott. A Just Kids című műből derül fény rá, hogy középiskolai tanulmányai után egy gyárban dolgozott és 19 évesen teherbe esett. Meg is szülte lányát, majd örökbe adta. Ezek után költözött New Yorkba, és kezdte meg zenei karrierjét. Később még két gyereke, egy fia és egy lánya született, a legelsőről viszont nem tud azóta sem semmit. Ez az űr bevallása szerint rányomta a bélyegét a művészetére is. 2007 óta tagja a Rock and Roll Hall of Fame-nek, 2005-ben pedig a francia kultuszminiszter tüntette ki a francia nemzeti érdemrenddel.  

Nena - a szuperszexi großmutti

nena-mit-kindern-500.jpg

Gabriele Susanne Kernerként született Nyugat-Németországban, de egy katalán nyaraláson nenának, azaz kislánynak szólították a helyiek, ezek után kezdte a családja Nenának becézni, majd miután érettségi előtt otthagyta a sulit, előbb aranyművesnek tanult, majd zenekart alapított, ami ugyancsak ezen a néven futott és fut azóta is. 1983-ban egész Európa, a magyarokkal egyetemben a 99 Luftballons című számát dúdolta, és bár errefelé más slágerére nem nagyon emlékszünk, azóta is töretlenül dolgozik: Németországban még mindig teltházas koncerteket ad, és 55 évesen is szuperszexi. Nena 28 évesen szült először, de egy állítólagos orvosi műhiba miatt kisfia fogyatékkal született, majd 11 hónaposan meghalt. Hamar összeszedte magát, pár évre rá egy ikerpárnak adott életet, egy lánynak és egy fiúnak, pár évvel később egy új kapcsolatból pedig még két fia lett. Igazi nagycsaládos, szinte kommunális életet élnek, pár éve az a hír töltötte meg a német bulvárlapokat, hogy 19 éves ikrei is szülőkké váltak, így 49 évesen kétszeres nagymama lett a németek rockistennője. Azt is bevallja, hogy nem mindig megy flottul a családi élet, de olyankor felkeresnek egy családterapeutá, aki segít megoldani a problémákat. Gyerekei egyben munkatársai is: háttérénekesek a bandában.

Dolores O’Riordan - a fúria anyuka

doloreoriordan.jpg

Az ír nő egy kilencfős család utolsó sarja, az anyja pedig azt szerette volna, hogy a hét gyermekéből a legkisebb lánya apáca legyen. Ő viszont 18 évesen inkább elmenekült otthonról és rocksztár lett belőle. A Cranberries énekesnőjére a kilencvenes évekből emlékezhetünk, a Lingerrel figyelt fel a zenekarra a szakma, de a Zombie című számmal futottak be nemzetközileg is. Dolores különleges mezzoalt hangjára libabőrözött akkoriban a világ. Akkoriban Írország leggazdagabb asszonyai között tartották számon, de a kétezresekben már alig hallatta hangját, a siker igencsak megviselte pszichikailag. A Duran Duran turnémenedzserével 1994-ben házasodott össze, húsz éven át voltak férj és feleség, ebből a frigyből születtek gyermekei is, és bár a kétezres évek közepén próbált visszatérni, azóta sem sikerült neki. Egy interjúban nyíltan beszélt arról, hogy inkább gyerekeivel foglalkozott, mint zenei karrierjével, és ezt nem is bánja. 2004-ben azonban meggyűlt a baja a bébiszitterével, aki beperelte őt és férjét. Azt állította, hogy bezárták és elvették útlevelét, továbbá felfedte a család furcsa szokásait is. Az apuka állítólag quadon és jet-skin száguldozott a pici gyerekekkel miközben ivott, Dolores mánikusan vasalta a ruhákat, az éjjel közepén pedig megparancsolta a bébiszitternek, hogy tartsa ébren a csecsemőt, hogy másnap sokáig tudjon szunyókálni. A pert végül elvesztette az alkalmazott, de nem csak ő teregette ki a szennyest, állítólag mikor terhes volt Dolores féltékenységében megtépett egy nőt, nemrégiben pedig egy repülőgépen hozták ki a sodrából, olyannyira, hogy arcon köpte a stewardess-t és lefejelte az őt csitítani próbáló rendőrt. 

Gwen Stefani - a kelletlen mostohaanya

gwen-stefani-kids-kingston.jpg

Rockerként kezdte, de aztán túlságosan vonzotta a popszakma csillogása Gwen Stefanit, akit a No Doubt zenekar énekesnőjeként ismerhettünk meg a kilencvenes években, haspólóban, piercingesen, az akkoriban dívó grunge stílushoz alkalmazkodva. Stefani sokáig a No Doubt gitárosával volt együtt, és bevallása szerint már neki is szülni akart, a szakításuk számos slágerüket inspirálta, például a Don’t Speak című dalt is, végül nem csak a kapcsolat szakadt meg, de a No Doubt is feloszlott. Stefani viszont szólóben még nagyobb sikereket ért el, miközben összejött a Bush zenekar frontemberével, Gavin Rossdale-lel, akivel 2002 óta házasok és három gyereket nevelnek. Stefani közben mostohaanya is, 2004-ben nyilvánosságra került egy apasági teszt, mely szerint Rossdale az akkor 15 éves Daisy Lowe nemzője. Nem fogadta repesve a hírt Stefani, és majdnem tönkrement a házasságuk. Rossdale vállalta a lánya gyámságát, és mára jobb a kapcsolat, Stefani pedig inkább írt a balhéról egy számot Danger Zone címmel, így könnyebb volt ezt is feldolgoznia.  

Anouk - a nemfeleség

anouk.jpg

És akkor jöjjön a holland ötgyermekes Anouk, aki a Nobody’s Wife című slágerrel lett világhírű még 1994-ben. Aztán csinált egy csomó albumot, és főleg Hollandiában és a skandináv országokban ismerik, 2013-ban viszont visszatért a nemzetközi porondra, és a profi zenei berkekben vitatott Eurovízión képviselte a hollandokat. Egész szép eredményt ért el, a mi ByeAlexünk előtt a kilencedik helyen végzett, de ez Hollandiában örömünnepet eredményezett, mert előtte 14 évig nem volt ilyen jó helyezésük (és ők tudnak örülni ennek is).

39 éves korára öt gyereket szült, három férfitől, és bár a slágere szerint senkinek sem akart a felesége lenni, kétszer volt házas. Az első férjétől nem született gyerek, a másodiktól viszont három is. Az apa a holland rapper The Anonymous Mis, akivel négy évig voltak együtt. A negyedik gyermek ugyancsak egy holland rapper Robert Coenen fia, az utolsót pedig 2014-ben szülte.

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!