Ennyiért lehetsz trendi kismama
2015. június 24. írta: redelle

Ennyiért lehetsz trendi kismama

30 ezer. Ennyit költöttem speciálisan terhesruhákra a kilenc hónap alatt, és rájöttem, hogy majdnem feleslegesen. Ezért az összegért négy leggingst (két fekete, egy fehér és egy kék színű), két kismama-harisnyát, és két felsőt (egy rövid ujjút és egy hosszú ujjút) kaptam.

leggins.jpg

Könnyebbség, hogy novemberben estem teherbe, így mire elkezdett nőni a hasam, már tavasz volt. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy viszonylag szerencsés az alkatom, a terhesség előtt 36-os ruhákba fértem bele, fit időszakokban pedig akár XS-es, 34-es felsőrészeket húzhattam.

Ám az első két hónapban négy kilót híztam, és két számmal nagyobbra nőtt a mellem, így teljesen kétségbeestem, hogy bálna lesz belőlem a végére. Egy hónappal szülés előtt 40-es konfekciótméretnél járok, és az esküvőm előtt még 38-as estélyiket próbálgattam egy olyan üzletben, ahol se híre, se hamva nem volt kismamaosztálynak.

redelleblogra.jpg

S-es ruha a H&M-től a 6. hónapban. 

Az igazság ugyanis, hogy a jelenlegi divattrendek, és a kínálat a kismamáknak is áll, tehát nyugodtan megspórolhatjuk az extra kiadásokat és a kiruccanásokat a túlárazott terhesbutikokba. Ha végigjárjuk a ruházati üzletláncokat kedvünkre válogathatunk a bő, fenék alá érő felsőkből, és a gumírozott, bőszárú nadrágokból, illetve a sztreccsanyagú hosszú és rövid ruhácskákból (maxi vagy mini dressekből). Elég tehát pár kiegészítő darab, a speciális, kerek hasra alakított leggins és a harisnya azért lehet szükséges, mert a hagyományos egy idő után derékben bevág, ami nagyon kényelmetlen.

A felsőrészeknél kicsit elhamarkodtam a vásárlást, az a kettő ugyanis igencsak megdobta a költségeket, mert bár már elég jó a kismama-divat kínálat is, indokolatlanul drágán árulják a terhesekre szabott ruhákat. A rövid ujjú szimpla póló például több, mint 8 ezer forintba került, csak miután kijöttem a butikból, eszméltem fel, hogy túlzás érte ez az összeg.

wp_20150604_009_2.jpg

S-es felsőrész az F&F-től a 8. hónap elején

A legmókásabb, hogy ha a kismamabutikok nyári ruhakínálatát nézzük, az nem sokban különbözik a H&M, New Yorker vagy C&A és az F&F kínálatától, különbség az ár: fele, vagy akár harmadannyiért is beszerezhetjük a darabokat. Persze lehetnek etikai megfontolásaink: a kismama-butikokkal a helyi gyártót támogatjuk, míg a nemzetközi láncok valamelyik távol-keleti országban zsákmányolják ki a munkaerőt, ezért a döntés lehet akár lelkiismereti kérdés is (de azért azt sem kell elfelejteni, hogy mennyi embernek adnak idehaza munkát ezek a gonosz, nagy márkák).

instagramcapture_bf24d32f-6d6d-4c61-8af0-24102ee702b5.jpg

L-es nyári darab a New Yorker-től a 8. hónap végén

Van egy további előnye a nem-kismama ruháknak terhesség alatt: a szülést követő időszakot is átvészelhetjük ezekben a darabokban.

UPDATE: végeztem egy kis - nem reprezentatív -  közvélemény-kutatást egy 1400 főt számláló kismama-csoportban. A legtöbben próbálják nem-kismama darabokkal átvészelni a terhességet, akik azonban sokáig dolgoznak például bankszférában, kénytelen kicsengetni egy csomó pénzt a kismamabutikokban a speciális ingekért, szoknyákért. Nekik százezres a kiadásuk a 9 hónap alatt.

Sokan ajánlják a turkálókat és az online adok-veszek boltokat, akinek pedig jó a kézügyessége, saját maga varr kismama-holmit magának. 

Kövesd a Redelle blogot a Facebookon is!